Thursday 24 June 2010

Από την Αθήνα με αγάπη: εκθεση της Clare Solomon από την Ελλάδα

Thanks a million to Angeliki Mavroidi for this translation on Facebook. Looking forward to meeting you later!
Here's the original: http://www.counterfire.org/index.php/news/143-greek-crisis/5604-from-athens-with-love-clare-solomon-reports-from-greece

A brief disclaimer: I have since found out that some of the 'facts' in this report are incorrect. Feel free to comment below to correct them :-)
Από την Αθήνα με αγάπη: εκθεση της Clare Solomon από την Ελλάδα


"Ηδιαδήλωση είναι σαν ένα άθλημα εδώ στην Αθήνα", δήλωσε μέλος μιαςελληνικής σοσιαλιστικής ομάδας. Και δεν εννοούσε το να περ'ασουμε τηνώρα μας το Σάββατο.


Ξεχάστε τη βόλτα στο κύριο οδικόδίκτυο με την οικογένεια σε ένα σημείο για να φωνάξουμεαντι-καπιταλιστικά συνθήματα: στην Αθήνα, θα πρέπει να έχετε τααθλητικά παπούτσια σας, λογική ένδυση\ (δηλαδή, δεν φορούν τίποτα, σανkeffiyeh, γύρω από το λαιμό, αλλιώς θα μπορούσε να να χρησιμοποιηθείγια να σας πνίξει) και τις μαρτυρίες σας για αναπόφευκτες συγκρούσειςμε κάθε έναν από τους κλάδους των τρελών αστυνομίας (περισσότερα γιααυτό αργότερα).

Με επιθέσεις από σφαίρες χρωμάτων, μια νέαμορφή σπρέι πιπεριού που εφευρέθηκε από την ισραηλινή πολεμική Άμυνακαι των δύο τρελών σκύλιων και την αστυνομία, το να διαμαρτύρεταικανείς εδώ σε αφήνει γεμάτο μώλωπες, χρώματα και ιδρώτα και ασφαλώς δενείναι για τους δειλούς.

Τουλάχιστον μία φορά το μήνα το σύνολοτης έκτασης Εξάρχεια κλείνει με μεγάλους κάδους σκουπιδιών, αυτοκίνητακαι όλα τα είδη των άλλων μεγάλων αντικειμένων με την πρόθεση νααπωθήσουν την αστυνομία.

Και η ποικιλία των διαδηλώσεων είναι από μόνη της αρκετά διαφωτιστική.

Μέσασε τρεις ώρες από την άφιξή μου στο αεροδρόμιο ήρθα πρόσωπο με πρόσωπομε περίπου πενήντα πλήρως οπλισμένους άνδρες των ΜΑΤ στην μέχριπρότεινως αυτόνομη ζώνη των Εξαρχείων. Μια αυτοσχέδια διαδήλωση είχεσυγκληθεί από τους υποστηρικτές μιας ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης.

Επηρεασμένηαπό την πρόσφατη επέμβαση του ΔΝΤ, η ομάδα ήταν υποβιβάστηκε στηνκατηγορία, όχι επειδή είναι ''σκουπίδια'' στο να σκοράρουν γκολ αλλάγιατί η οικονομική τους κατάσταση ήταν τόσο κακή που δεν μπορούν πλέοννα αντέξουν οικονομικά να πληρώσουν τα χρέη. Και τι επώδυνο θέαμα γιατα θλιμένα μάτια να βλέπουν διαδηλωτές ποδοσφαίρου να φωνάζουνσυνθήματα της Αριστεράς κατά του ΔΝΤ!

"Φταίει το ΔΝΤ" έχειγίνει ένα κομμάτι από μια φράση της καθημερινότητας. Το κατάστημα έχεικλείσειι?- φταίει το ΔΝΤ. Ο καφές είναι ακριβός?-φταιει το ΔΝΤ, τοχαρτί τουαλέτας έχει εξαντληθεί? το μαντέψατε, φταίει το ΔΝΤ.

Δεναποτελεί έκπληξη παρά το λεγόμενο πακέτο στήριξης ύψους € 125bn, δενέχει μειωθεί η μεγάλη οδύνη των Ελλήνων. Ο κατώτερος μισθός έχειακρωτηριαστεί από € 700 το μήνα σε € 540pm και συνταξιοδοτικά κοπήκανγια αρχή. Ένα ολόκληρο κίνημα αντίστασης έχει αρχίσει. Θεατρικέςπαραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, μουσικές εκδηλώσεις και, φυσικά,είναι πολλές ο δημόσιες συναντήσεις που οργανώνονται για να συζητήσουντην πορεία της αριστεράς.
Την δεύτερη νύχτα μου εδώπήγα σε έναν ''''πλήρωσε- όσο θες'' κινηματογράφο για ναπαρακολουθήσουμε δύο σε μια σειρά από έξι ταινίες που προβάλλονται πάνωαπό τρεις ημέρες για το ΔΝΤ. Η ζωή και το δημόσιο χρέος, ντοκιμαντέρτου 2001 για το πόσο το ΔΝΤ ''πάτωσε'' την Τζαμάικα και έδειξε απόλυταπόσο γελοίο είναι το σύνολο του δανείου και το σύστημα επιστροφής και,επίσης, πως τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με τη στάση τους, εκτός απότο να κλιμακώσει την ιδεολογία τους.

Τώρα, όσον αφορά τηναστυνομία. Δύο ολοκαίνουργια παραρτήματα της αστυνομίας είχανεγκατασταθεί σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου.Ένα με μοτοσικλέτες, όλα τα είδη των τολμηρών ανδρών με 'εντονους τωνμύεςν και Starsky και Hutch-esque γυαλιά ηλίου.Οι άλλοι μάλλονατημέλητοι, βρώμικοι μπάτσοι ταραχών (των οποίων το σύνθημα στιςασπίδες τους δεν σημαίνει, 'οταν ρώτησα, «αυτόνομη», προς μεγάληδιασκέδαση των συντρόφων!). Έχω προειδοποιειθεί να μην προσπαθήσω ναπάρω φωτογραφίες από αυτούς, παραθέτω εδώ μερικά βίντεο -μια ευγενικήπροσφορά του YouTube:



Το σύνθημα του δεύτερου τύπουαναφέρεται στην περιοχή στην οποία οφείλουν είσε μεγάλο βαθμό τηνανάπτυξή τους, όπως αναφέρθηκα, την ''παρελθούσα ''αυτόνομη'' ζώνη τωνΕξαρχείων. Μια περιοχή με το μέγεθος του, ας πούμε, από το PiccadillyCircus στο Holborn, είναι το σπίτι σε μια σειρά, κυρίως αριστερώνοργανώσεων, εστιατορίων, και bar και κολεκτίβες, καταλήψεις,κινηματογράφους και άλλες τέτοιες ριζοσπαστικές δραστηριότητες. Ηπεριοχή είχε , γενικά, τους δικούς της κανόνες και τη διακυβέρνηση της.

Αυτός ο όλος άλλαξε στις 6 Δεκεμβρίου 2008, όταν η αστυνομίαπυροβόλησε άσπλαχνα ένα νεαρό αγόρι, τον Αλέξανδρο, από πολύ κοντινήαπόσταση για το γεγονός ότι είχε το θράσος να αμφισβητήσει ανοησίες τηνανόητη πρόκληση τους. Εβδομάδες ταραχών ακολούθησαν - μια μεγάληποσότητα πληροφοριών σχετικά με αυτό έχει τεκμηριωθεί αλλού - αλλά γιατο κύριο σημείο της έκθεσης αυτής, η περιοχή είναι πλέον σε μεγάλοβαθμό υπό αστυνόμευση, ανά πάσα στιγμή.


Το μνημείο που έχει δημιουργηθεί για τον Αλέξανδρο. Εξετάστε προσεκτικά την συνθήματα στον τοίχο

Ακόμηκαι τώρα αυτή η αυτονομία έχει εξαλείψει , μπορείτε νοιώσετε η αίσθησητης αλληλεγγύης μεταξύ των ομάδων (περισσότερα σ 'αυτό κατά τη διάρκειατης εβδομάδας). Στο Ηνωμένο μίσος της Αστυνομίας.

Σε μια εποχήπου θα μπορούσατε να φανταστείτε 'οτι η αστυνομία θα έπρεπε να κρατήσειμάλλον χαμηλό προφίλ και όχι μόνο δεν περιμένουν να επουλωθεί ηκατάσταση, αλλά αντιμετωπίζουν με οργή τον κόσμο και ανταποκρίνεται μετο να προσλαβει μερικές χιλιάδες υπαλλήλους. Angeliki Mavroidi 23 Juneat 17:20

Κάθομαι σε ένα μπαρ απολαμβάνοντας μερικές μπύρες ήσυχα(καλά, ήπια μια «μερικές», αλλά οι Έλληνες πίνουν πολύ πιο αργά!) καιείχα την επόμενη επίδειξη της ''αυτονομης/αστυνομίας τωνεπαναστατών/ΜΑΤ''. «Είναι σαν να ζεις το προσωπικό σου δράμα με τουςμπάτσους εδώ", είπε ένας από τους συντρόφους μου.

Πουκυριολεκτικά εισέβαλαν κάτω από την οδό, σχηματίστηκε ένα αδιαπέραστοτείχος ασπίδων και στη συνέχεια να στάθηκανεκεί, κοιτάζοντας έξω ανκάποιος 'ερχεται προς το μέρος τους με μόνο σκοπό να αποδείξουν τηνεξουσία τους. Μουγκριτά σαν από γουρουνάκια μπορεί να ακουστούν από τηνάλλη πλευρά του δρόμου στο νεοϊδρυθέν πάρκο αναγεννημένο /πάρκο και οδιευθυντής του μπαρ που είμασταν απάντησε με μουσική τούτκων μαοϊκώνανταρτών .

Κανείς δεν είχε καμία αυταπάτη για το τι σημαίνειαυτή η κίνηση, εκτός από, δηλαδή, ο χαζός της αστυνομίας. "Πιστεύουνότι μας τρομάζουν, όταν όλοι μας σκεφτόμαστε πόσο ηλίθια είναι".

Τέλος πάντων, φεύγω τώρα να παρακολουθήσω κάποιους συντρόφους που παίζουνεπαναστατική λαϊκή μουσική (ρεμπέτικο μου φαίνεται).

Έχω βάλει τα παπούτσια μου για να κυκλοφορώ τις νυκτερινές ώρες, ακριβώς σε περίπτωση που ...

ΗClare Solomon είναι η νέα Πρόεδρος της Ένωσης του Πανεπιστημίου τουΛονδίνουκαι ένα μέλος του συμβουλίου συνταξης του Counterfire

No comments: